Blog

Stemmeguide: det skal du huske, når du stemmer ved folketingsvalget

Danskerne går en spændende tid i møde. Der er nemlig blevet udskrevet folketingsvalg, og det betyder, at vi inden længe skal sætte et kryds på stemmesedlen. Det lyder måske let, men der er faktisk en række forskellige ting, man skal huske, når man stemmer ved folketingsvalget. Vil du vide mere? Så læs med herunder, hvor du får en oversigt over, hvad du skal huske, når du stemmer ved folketingsvalget. 

Du kan brevstemme

Har du ikke mulighed for at stemme fysisk på det valgsted, du er blevet tildelt, kan du brevstemme. Mange foretrækker at brevstemme, da de kan gøre dette hjemmefra og blot sende stemmesedlen afsted bagefter. En anden fordel ved at brevstemme er, at du kan gøre det meget tidligere. Du kan nemlig brevstemme fra midten af oktober og indtil selve valgdagen. Skal du ud og rejse, men vil stadig gerne give din stemme til kende, kan du med fordel benytte dig af brevstemning. Inden længe havner din stemmeseddel i postkassen, og så er det bare med at sætte et kryds på din valgte kandidat. Er du i tvivl om, hvem der stiller op til folketingsvalget, kan du se en oversigt over kandidaterne på https://folketingskandidater.dk/. På https://folketingskandidater.dk/blog/ kan du desuden se, hvilket parti de forskellige kandidater stiller op for, og hvad deres politik er. 

Sæt kun ét kryds

En anden ting du skal huske, når du stemmer til folketingsvalget, er, at du kun kan sætte ét enkelt kryds. Det lyder måske meget let, men i kampens hede kan man hurtigt komme til at sætte et eller flere kryds for meget. Sætter du flere kryds, er din stemmeseddel ugyldig, og din stemme tæller derfor ikke med i optællingen. Det er altså vigtigt, at du kun sætter ét kryds, når du inden længe skal stemme til folketingsvalget!

Du kan stemme blankt

En sidste ting du skal huske, når du om lidt skal stemme til folketingsvalget, er, at du kan stemme blankt. I Danmark er der stigende valgdeltagelse, men der er stadig bemærkelsesværdigt mange, der ikke stemmer ved de forskellige valg. Grunden til dette er i mange tilfælde, at der simpelthen ikke er en kandidat, man ønsker at stemme på. Det er netop her, du kan stemme blankt! Det er vigtigt, at man som dansk statsborger stemmer til folketingsvalget – også selvom man blot stemmer blankt. Den blanke stemme er med til at sende et signal om, at politikken og kandidaterne ikke tilbyder det, man som vælger ønsker. Er du i tvivl, har du altså mulighed for at stemme blankt!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *