Allierede køretøjer fra 2. verdenskrig d. 7.-8. maj 2016

Baggrund for eventen

Danmark blev officielt befriet den 4. maj 1945 efter 5 sorte år under tyske besættelse. Dette gjaldt i princippet også Bornholm, skønt det skulle vise sig, at de russiske allierede havde en anden agenda. I de første følsomme måneder efter afslutningen på Anden Verdenskrig, turde de vestlige allierede ikke udfordre denne skjulte agenda, som i praksise betød, at Bornholm i maj 1945 blev både bombet og ”befriet” af russiske tropper, som efterfølgende ”besatte” øen i 11 måneder indtil den danske regering meddelte Moskva, at man nu var i stand til selv at tage vare på øens sikkerhed. Bornholm blev derfor først rigtig befriet fra fremmede magter i april 1946. Derfor kan Bornholm fejre 70 året for sin befrielse i 2016.

Om eventen

Dette markerer Bornholms Forsvarsmuseum med en særudstilling den 7.-8. maj, hvor øen vil blive besøgt og ”befriet” af originale allierede militærkøretøjer fra Anden Verdenskrig, som vil slå lejr ved forsvarsmuseet på Arsenalvej i Rønne. Kom og oplev lejren og de udklædte soldater i tidstypiske engelske og amerikanske uniformer og måske få nogle historiske facts omkring både den tyske besættelse og efterfølgende russiske invasion.

Udstillede køretøjer

• GMC US lastbil fra 1940 i amerikansk bemaling
  • GMC US lastbil fra 1942 i amerikansk bemaling
  • Dodge WC51 fra 1942 i engelsk bemaling